Wie op zoek is naar een erwtensoeprecept met varkenspootjes of krabbetjes moet ergens anders verder zoeken. Zelf ben ik geen fan van een sterke varkensvleessmaak. Mijn oma en vader maakten nog wel eens soep met varkenspootjes, maar de lucht die daar vanaf kwam, benam mij de eetlust. Ik maak daarom al jaren een aangepaste variant. […]
Latest Recipes
Drumsticks met harissa, geroosterde groenten en fêta
30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, VleesIn deze ‘traybake’ (waarom hebben we daar geen mooi Nederlands woord voor?) gaat harissa. Harissa is een pittige rode saus gemaakt van o.a. pepers, tomaat, komijn, koriander en knoflook. Het wordt vooral gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. Je kunt het kopen in tubes en blik bij de Turks/Marokaanse winkels. In Groningen verkopen ze het bij Le Souk. […]
Salade van bloedsinaasappels
< 15 minuten, SaladesZe zijn er weer! Bloedsinaasappels zijn alleen de eerste paar maanden van het jaar te krijgen, maar zodra ze er weer zijn sla ik groot in. De Makro verkoopt de bloedsinaasappels per kistje. De meeste sinaasappels verdwijnen in een glaasje sap. […]
Witvisfilet met citroensalsa
< 15 minuten, Hoofdgerechten, VisDeze citroensalsa is lekker met gebakken witvis uit de pan. Maar ik kan me voorstellen dat hij helemaal goed smaakt bij vis van de barbecue. De hoeveelheid salsa is voldoende voor vier personen voor over de vis alleen. De salsa kan ook goed over de aardappelpuree en boontjes, maak dan wat meer of eet met z’n tweeën.
Spaghetti met sardines en tomaat
< 15 minuten, Hoofdgerechten, VisOok Clotilde van Chocolate & Zucchini doet aan ‘koken uit je voorraadkast’. Ze schreef begin december over een simpele, snelle pasta met sardines en tomatensaus. Dat recept heb ik meteen ‘bewaard’ en vandaag gemaakt. […]
Pittige chorizosalade met pompoen en kerstomaatjes
30 - 60 minuten, SaladesIk kan niet genoeg krijgen van salades met geroosterde pompoen. Deze salade is Mexicaans getint. Gebruik bij voorkeur verse chorizoworstjes. Hier is echter lastig aan de te komen. Bij o.a. Basarz verkopen ze halfzachte chorizoworstjes. Deze zijn niet vers, maar wel lekkerder om te bakken dan die hele harde worsten. […]
Kipstoofpotje met mosterd en witte wijn
30 - 60 minuten, VleesAfgelopen maandag maakte ik dit stoofpotje. Ik twijfelde tussen afdekken met bladerdeeg of aardappelpuree. Bladerdeeg kan soms een beetje machtig zijn. Zeker in combinatie met romige saus. De oplossing: een lichtere saus op basis van witte wijn. […]
Kruidige toffee-appelcake
> 60 minuten, Taart en ander zoetGister heb ik op Uitzending Gemist gekeken naar de NRCV Dokument-aflevering: De smaak van de ziel. Dokument volgt Cees Helder, Eric van Loo en Paul van Craenenbroeck. Eric van Loo is chef-kok en de opvolger van driesterrenchef Cees Helder bij restaurant Parkheuvel. Paul van Craenenbroeck was 17 jaar de hoofdinspecteur voor de Michelingids Benelux. De documentaire biedt een mooie kijk in het werk van deze drie mannen en de verbinding die ze met elkaar hebben. […]
Pittige wortel-bonensoep met komijnpoori’s
15 - 30 minuten, Brood, SoepDit mistige weer vraagt om verwarmde soep. Ik vond deze wortel-bonensoep erg lekker. De soep is pittig door de currypasta en de limoensap maakt hem fris. Je kunt de komijnpoori’s erbij maken, maar kant-en-klaar naanbrood is makkelijker. […]
Romige yoghurt met granaatappel en noten
15 - 30 minuten, ToetjesEerder schreef ik al over de stapels culinaire tijdschriften in mijn huis. Mijn oplossing was toen het lossnijden van de achterkanten (bij de copyshop) en de favorieten recepten bewaren in een klapper. Ondertussen hadden zich weer nieuwe stapels gevormd en het zoeken in de klapper bleek toch niet zo makkelijk. Dat vraagt om een nieuwe oplossing. […]