Af en toe gaat er niets boven een klassieke appeltaart. Een taart met veel appel, een snufje kaneel en niet te veel exotische toevoegingen. Dit recept voldoet daaraan op één ding na: de amandelspijs. De amandelspijs geeft de taart wat extra luxe en zoetigheid. Het deeg is namelijk niet zo zoet en door de appels gaat geen suiker. Dus de taart kan best iets extra’s gebruiken. […]
Latest Recipes
Gebraden lamsbout met aubergine
> 60 minuten, Hoofdgerechten, VleesHet braden van een lamsbout is niet ingewikkeld. Je moet alleen goed het gewicht en de daarbij behorende braadtijd in de gaten houden. Bereken eerst de braadtijd (zie onder de foto). Verwarm de oven goed voor en haal de bout tijdig uit de koelkast. Om helemaal zeker te weten hoe gaar de bout is, kun je een vleesthermometer gebruiken. Steek de vleesthermometer pas tegen het eind van de braadtijd in het vlees, zodat je het vlees niet te vaak hoeft in te prikken.
Gebraden kip met mosterd-pepersaus
30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Sausjes, spreads en dips, VleesDe bijdrage van Roos Ouwehand in NRC•Next gaat vandaag over ‘de goed gevulde oven’. Het principe van de goed gevulde oven is het optimaal benutten van de verwarmde oven door het het bereiden van meerdere gerechten. Dit omdat het soms zo onzinnig kan voelen om een grote oven te verwarmen voor “als je alleen even iets wil gratineren of één miezerig bolletje knoflook wil poffen”. […]
Pittige kiptaco’s
30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees“Dit is een heerlijk recept om van je restjes kip/kalkoen af te komen.” Deze zin kom ik regelmatig tegen bij recepten. Zeker na de Kerst was er een overvloed aan recepten voor leftover chicken and turkey. Maar ik heb nooit leftover chicken en al helemaal geen turkey! Totdat we laatst een enorme scharrelkip op de kop hadden getikt bij de biologisch slager. […]
Pasta uit de oven met tomaat en mozzarella
30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, VegetarischDruk, druk, druk, maar er moet ook gegeten worden.
Koude noodles met pindasaus
30 - 60 minuten, Hoofdgerechten, Sausjes, spreads en dips, Vegetarisch, VleesVorige week schreef David Lebovitz een bevlogen verhaal over koude noodles met pindasaus. In ieder geval bevlogen genoeg om het een keer te proberen. Al stond het idee van koude noodles mij niet meteen aan. De lijst van ingrediënten schrikt in eerste instantie een beetje af, maar op de pinda’s, koriander en kokosmelk na had ik alles in huis. […]
Vis met tomaat en pesto
< 15 minuten, Hoofdgerechten, VisEen tijd geleden zag ik bij AH roerbakvis. Stevige visstukjes waarbij de claim was dat ze niet uit elkaar zouden vallen tijdens het roeren en bakken. Tot nu toe had ik nooit de behoefte om deze roerbakvis te gebruiken. Maar voor het gerecht van vandaag leek het mij wel praktisch. Deze vis bleek al gezwommen. Het product was blijkbaar geen groot succes.
Worstjes met champignons, tomaat en olijven
15 - 30 minuten, Hoofdgerechten, VleesNa de overdaad van de Feestdagen is het tijd voor ‘normaal’ eten. Gewoon aardappelen, groente, vlees en dan toch een beetje anders. […]
Brood met leftovers
30 - 60 minuten, Hartige taartAltijd fijn zo’n weekend waarin de supermarkten twee dagen dicht zijn. Vooral als je geen boodschappen hebt gedaan, omdat oudejaarsdag al mutjevol met activiteiten zat (oliebollen bakken, naar een verjaardag in Amerongen, Oud & Nieuw bij vrienden in Groningen). Gelukkig weet ik altijd wel iets in elkaar te draaien van de leftovers in mijn koelkast. In dit geval open potjes zwarte olijven, jalapeñopepers en zongedroogde tomaat, een restje cheddar en een half pakje pizzadeeg. […]
Oliebollen
> 60 minuten, Taart en ander zoetMijn vader bakt ieder jaar zelf oliebollen met Oud & Nieuw. En meestal nog wel een keer in januari als de olie nog in de frituurpan zit en nog niet vervangen is door frituurvet. Vroeger hadden wij een deel (een soort inpandige schuur in een boerderij), later werd deze ‘deel’ omgebouwd tot woonkeuken. Voor de verbouwing was de deel in de winter vooral koud en donker (tijdens de rest van het jaar kon je er goed tafeltennissen). Maar de deel was wel goed geschikt om oliebollen te bakken. […]