Ossobuco met gremolata

> 60 minuten, Hoofdgerechten, Vlees 7 comments

Ossobuco is makkelijk te maken. Je moet alleen wat geduld hebben. Oorspronkelijk wordt er witte wijn in dit gerecht gebruikt, al ken ik ook recepten met marsala. Ik heb geen witte wijn in huis en ik vind rode wijn ook wel bij het koude weer passen. Dus misschien een wintervariant met rode wijn en een zomervariant met witte?

Sommige mensen vinden gremolata te overheersend. Ik vind het een goede toevoeging. Het is een mooie frisse tegenhanger van de volle smaken in de saus. Kijk zelf wat je lekker vindt.

Ingrediënten:
| bereidingstijd 3 uur | 4 personen |
• 4 biologische kalfsschenkels • boter en olijfolie • bloem • 1 ui, gesnipperd
• 1 wortel, in kleine blokjes • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes • 4 teentjes knoflook, fijngesneden • 1 glas rode of witte wijn • 1 blik gepelde tomaten
• 250 ml bouillon • 2 laurierblaadjes • eventueel een takje rozemarijn
• 1 kaneelstokje • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Bestrooi de schenkels met peper en zout. Haal de schenkels door de bloem. Klop het overtollige bloem af. Verwarm een klont boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak de schenkels rondom bruin en haal ze uit de pan.

Fruit de ui, wortel, bleekselderij en knoflook op laag vuur in het achtergebleven vet. Voeg na een minuut of 5-10 de wijn, tomaten, laurier, kaneel, rozemarijn en bouillon toe. Breng op smaak met wat versgemalen peper. Breng alles net tegen de kook aan en leg de deksel op de pan.

Laat het vlees op het kleinste pitje 2-3 uur stoven tot het vlees mals is en makkelijk loslaat van het bot. Haal de schenkels uit de pan en kook de saus eventueel wat verder in. Breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de schenkels weer terug in de pan. Serveer met aardappelpuree, polenta, pasta of risotto en bestrooi met gremolata.

Gremolata

• rasp van 1 citroen • 1-2 teentjes knoflook, geperst • 2 el peterselie, fijngehakt • 1/2 tl olijfolie • snuf zout en peper

Meng alle ingrediënten, dek af en zet ze een uur in de koelkast.

7 Comments

  1. En smeer het merg uit het schenkelbot op een geroosterd broodje, wat peper en zout erbij … heerlijk !

  2. Hmmm… ossobuco is een van mijn favoriete gerechten. Binnenkort maar eens een weekend prikken waarin ik ergens kalfschenkel kan kopen.

  3. Ossobuco is ook bij mij favoriet. Mét gremolato, want dat is de finishing touch. Probleem is wel het vinden van lekker malse schenkels ;-(

  4. Ik heb ze gehaald bij de Groene weg in Groningen. Te veel bot en niet zo mals (maar dat kwam wellicht doordat we het te kort hebben gegaard). Mocht iemand een tip hebben voor malse schenkels in Groningen dan hoor ik het graag!

  5. Ik heb ze ooit een keer gehaald bij een slagerij in de Nieuwe Ebbingestraat. Maar dat is al lang geleden. Moest ze toen ook van tevoren bestellen. Hoogakker heet de slagerij volgens mij

  6. Ha HJ, een collega van mij had de schenkels gehaald (zonder bestelling) bij de Turkse slager in de Steentilstraat (Al Fysal Halal) en die waren prima! Zeer mals in de Ossobuco.

  7. Bedankt voor de tip Bas!