Uienchutney

> 60 minuten, Sausjes, spreads en dips 5 comments

Hebben jullie al gehoord van de Canvolution? Ik tot een aantal dagen geleden nog niet. Canning across America is een collectief van koks, tuinders en foodlovers die de vergeten kunst van het inmaken weer onder de aandacht willen brengen. Met inmaak-evenementen door het het hele land, recepten en achtergrondinformatie proberen ze Amerika weer aan het Wecken te krijgen.

uienchutney

Misschien zorgt het foodblog-event van september wel voor een mini-canvolution in Nederland!

Deze uienchutney is lekker op toastjes met paté of op een boterham met (geiten)kaas. Je kunt ook een flinke lepel door de jus roeren. Verder lekker op worstjes of op een (vegetarische) burger.

Een jaar geleden: Gepofte knoflook
Twee jaar geleden: Pepersaus


Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 uur | 2 potjes van 150 ml |
• 7 uien (750 g) • 100 g bruine suiker • 100 ml rode wijn • 100 ml (rode) wijnazijn • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd • eventueel 3 el bessenjam/cranberrycompote/vossenbessencompote • 2 laurierblaadjes • snufje zout

Bereiding:

Halveer de uien en snijd in dunne halve ringen. Doe de uien in een pan met dikke bodem en voeg de suiker toe. Laat met de deksel op de pan 20 minuten op laag vuur stoven. Roer af en toe.

Giet de rode wijn en azijn bij de uien en voeg de peper toe. Roer door en laat nog een half uur stoven met de deksel op de pan. Blijf af en toe roeren. Voeg eventueel de jam toe en laat de chutney nog een minuut of tien inkoken tot het een soort jam is.

Doe de chutney in schone warme weckpotjes. Sluit af en laat afkoelen. Bewaar ze op een donkere koele plek.

Ik weet nog niet hoe lang de potjes houdbaar zijn, maar de pruimenchutney blijft in de koelkast in ieder geval maanden (4+) goed. Mits je natuurlijk echt schone potjes gebruikt. Was ze vlak voor gebruik in de vaatwasser. Of kook ze even in een pan met water en een beetje soda. Haal ze met een tang uit de pan en spoel ze daarna af met warm water. Probeer om de randjes van de potten niet aan te raken.

Aangepast recept van BBC GoodFood

5 Comments

  1. ook heerlijk op een gewone boterham met kaas, de engelsen smeren met branston pickles is daar heel gewoon maar uien chutney is volgens mij nog lekkerder…

  2. dit is echt heerlijk! bedankt voor dit recept

  3. ook heerlijk met frambozenazijn, bedankt voor het recept!

  4. Wij hebben hem gemaakt met honing ipv suiker en rode port ipv rode wijn. Ook heerlijk! Bedankt voor het recept!

  5. Ik heb de chutney net gemaakt en het ruikt al goed. Nu nog even afkoelen. Dank je wel voor dit heerlijke recept