Foodblog-event april: Koninginnedag

Blog 19 comments

Aan mij deze maand de grote eer om het thema voor het foodblog-event van april te kiezen (Ivonne en Femke, dank voor het doorgeven van het stokje!). De verleiding was groot om voor het thema Lente of Pasen te gaan, maar dat vond ik niet orgineel genoeg. Er zijn komende weken meer dan genoeg Lente- en Paasrecepten te vinden in de (supermarkt)bladen en op de diverse websites. Toen bedacht ik:  de laatste dag van deze maand is een feestdag!

fbe_april1

Koninginnedag wordt gevierd sinds 1949 en is een echte Nederlandse nationale feestdag. Bij Koninginnedag denk ik aan vrijmarkt, versierde fietsen en Oud- Hollandse kinderspelen. Maar ook aan KoninginneNach, Konninginnedag in Amsterdam (met een boot op de gracht) en muziek en dansen. En waar gefeest wordt, wordt gegeten. Elk jaar zijn er weer velen die hun handelsgeest tonen en hun (zelfgemaakte) etenswaar aan de hongerige man/vrouw proberen te brengen. En elk jaar staan er berichten in de krant dat het eten op de vrijmarkten toch niet aan de normen voldoet.

Kortom: Koninginnedag kan beter op culinairgebied. Waar zouden jullie de massa mee willen verblijden? Of waar denk je dat je kinderen rijk mee zullen worden op de Vrijmarkt? Of waar kom jijzelf mee in Oranje-sferen?

Hoe doe je mee aan het foodblog event van april?

• Beschrijf het recept en plaats het op je blog (liefst met een foto) en link naar dit bericht.
• Geef een toelichting waarom juist dit recept tot de verbeelding spreekt bij het thema Koninginnedag.
• Plaats een reactie onder dit bericht of stuur een e-mail naar kesselvanmaaike[at]hotmail[punt]com met de link naar het recept.
• Heb je geen weblog en wil je toch meedoen? Stuur mij dan een e-mail met het recept (het liefst met een foto), dan zorg ik dat je bijdrage verwerkt wordt in de samenvatting van deze maand.
• Stuur je recept in voor 1 mei 00:00 uur (per mail of onder dit bericht).

De thema’s tot nu toe

• maart 2009: Koken met alcohol op excellent-eten.nl
• februari 2009: De culinaire reis naar het onbekende met Gabriella
• januari 2009: Het Lekkerste familierecept bij Mister Ooijer
• december 2008: Cranberries Uit de keuken van Arden
• november 2008: Pompoen, Edith Dourleijn op haar dagelijkse kookblog
• oktober 2008: Paddestoelen, weer bij eetlog.nl
• september 2008: Kruiden, weer bij Bianca
• augustus 2008: Strand met Mark van Kokend Water
• juli 2008: Tour de France op eetlog.nl
• juni 2008: Picknicken bij Bianca van Bourgondie.nl

Succes en veel inspiratie toegewenst!

19 Comments

  1. Ik heb de button weer aangepast. Wil je deze ook op je website plaatsen?

    Zie als voorbeeld de button op http://www.eetlog.nl en instructie via http://eetlog.nl/event.aspx

  2. Wat een leuk thema voor de maand april!
    Wij zijn al druk aan het denken voor een passende inzending.
    Altijd erg leuk die kleine eetkraampjes langs de weg 🙂
    Misschien moeten we er zelf ook eentje beginnen dit jaar haha !

  3. Ik heb normaal weinig met Koninginnedag, dus voor mij een lastig thema. Maar ik zal kijken of Bea mij kan inspireren tot iets lekkers! 😉

  4. Pingback: Foodbloggers maken van Koninginnedag een culinair feest | Koken

  5. Wa n goeie !!!!

  6. You can count on me…. ! :-)))))

  7. Hier moet ik echt over nadenken, ik heb anders nog wel een lekker broodje vlam op mijn site staan.Mocht ik er niet uitkomen kan je die misschien gebruiken.
    Ik ga in ieder geval mijn hersens laten kraken.
    Jolanda

  8. Misschien is dit leuk. Niet iets ‘oranje’wat je zou verwachten met dit thema. Deze tiramisu bonbons zijn kleine balletjes, dus zo een beetje ‘de balletjes van de koningin’…

    http://www.brutsellog.nl/2009/04/13/tiramisu-bonbons/

    Succes met het event verder!

    Groetjes Anja

  9. Mijn tweede recept voor het Food Event van april.
    Super leuke en lekkere partyfood.

    http://gabriellaskeuken.blogspot.com/2009/04/aubergine-toren-met-mozzarella-en.html

    Groetjes, Gabriella

  10. Hierbij mijn bijdrage!

    http://yummyinmytummy.nl/zoet/cakejes/sinaasappelcakejes-voor-koninginnedag/

    Oranje, hoe kan het ook anders, sinaasappelcakejes. 🙂

    Veel groeten,

    Lisa

  11. Op deze nationale feestdag pakken wij net als heel veel Hollanders even flink uit!
    De schuur is weer opgeruimd en de tassen en dozen staan gereed om in de vroege morgen van Koninginnedag weer vervoerd te worden naar de kraam alwaar we de gehele dag zullen vertoeven tussen ons eigen en ook andermans schuur, zolder en kelder spulletjes! Daarnaast
    Natuurlijk willen we zelf ook nog in de rondte struinen…
    De ervaring leert dat je na zo’n dag verkoop en aankoop bekaf met van al je gezeul en wanneer je in de late middag ofwel de vroege avond weer thuis komt snak je,
    (na alle cakejes, bara’s, blikjes cola, ijs en dergelijke) naar een heerlijke maaltijd…die niet al te veel tijd meer kost om het te bereiden, en waar je even rustig, moe en voldaan in een makkelijke stoel ( ipv de plastic tuinstoel achter je kraam ) de maaltijd tot je kunt nemen….
    Ik zou zo zeggen: “Oranje boven!” En het oranje in mijn recept is van heerlijke op de bakplaat geroosterde kip met “Oranje” pompoen! Eet smakelijk.

    http://ruijsbroekjes.blogspot.com/2009/04/op-de-bakplaat-geroosterde-kip-met.html

  12. Koninginnedag heeft mij geïnspireerd tot het bakken van “Oranje” broodjes. Heerlijk zoete broodjes, gevuld met krenten. Het oranje glazuur maakt ze af voor Koninginnedag :-): http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/04/oranje-broodjes.html

  13. Hoi Maaike, nog een “Oranje” gerecht voor het Foodblogevent: Kipfilet met abrikozen

  14. Hey Maaike,

    Op de valreep nog… Hier mijn recept.

    http://mariekekookt.blog2blog.nl/41369/Oranjetompoucen.html

    groetjes Marieke

  15. Hi Maaike,

    Had gisteren om 11 uuw ook al een bericht achter gelaten, maar dat is blijkbaar niet geregistreerd. Hier ook nog mijn bijdrage voor het event…
    http://mariekekookt.blog2blog.nl/41369/Oranjetompoucen.html
    groetjes Marieke