Dit weekend was het tijd voor nog een x-gangendiner. Dit weekend was de Groningse vriendenclub weer aan de beurt voor de jaarlijkse gastronomische avond. Het was wederom een groot succes. Lekker eten, lekkere wijn en goed gezelschap. Wat wil een mens nog meer?
Wat me wel is opgevallen afgelopen twee weekenden is dat de (mannelijke) medewerkers van de Hanos graag een stapje extra zetten als je met minimaal twee vrouwen in de winkel verschijnt. Het inpakken van groente en fruit, fileren van vis, helpen zoeken naar crème brûlee-bakjes en het geven van wijnadvies. Ze doen het graag. Het kan aan het vrouwelijk schoon liggen of misschien zijn ze wel altijd zo behulpzaam. Wie weet (ik heb wel een vermoeden). Maar een glimlach extra schenken aan de jongens van de Hanos, is voor ons een kleine moeite.
Met behulp van de hardwerkende keukenbrigade is het volgende menu geserveerd:
1. Tempura van vis, garnalen en groenten
2. Salade van geitekaas, rucola en aardbeien
3. Bietjessoep met yoghurt en munt
4. Zeebaars met een salade van gegrilde venkel
5. Prosecco Jelly met zomerfruit (in plaats van een spoom)
6. Tagliata di entrecôte
7. Crème brûlee met ananascarpaccio en munt
8. Kaasplankje
Volgend jaar gaan we wel iets eerder aan tafel. Om elf uur ‘s avonds bezig zijn met gang 6 bleek toch best zwaar, vooral als je eigenlijk al geen honger meer hebt. Al konden Lizzie en ik er nog wel om lachen.
En Lex, die zondagse zomerlunch in een sloepje op de Loosdrechtse Plassen, die staat!
Salade van geitenkaas, rucola en aardbeien
Ingrediënten
| bereidingstijd 20 min | 4 personen |
• 4 stukjes zachte geitenkaas (eventueel met honing) • 8 plakken ontbijtspek • 1 zakje rucola (75 gram) • 1 bakje aardbeien, schoongemaakt, gehalveerd of in vieren • 50 g walnoten, in stukjes • stroperige balsamico-azijn • olijfolie • versgemalen peper • eventueel honing
Bereiding:
Wikkel twee plakjes ontbijtspek om elk stukje geitenkaas, zodat de geitenkaas is ingepakt.
Verdeel de rucola over 4 bordjes. Leg de aardbeien op de rucola. Sprenkel een beetje balsamico en olijfolie over de rucola.
Bak de geitenkaaspakketjes in een koekenpan, zodat de spek aan beide kanten knapperig wordt. Leg de warme geitenkaaspakketjes op de rucola.
Strooi de walnoten over de salade. Maal er een beetje gemalen peper over en sprenkel nog een beetje balsamico over de geitenkaas. Of een beetje honing is ook lekker.
Met dank aan Edje
Bietjessoep met munt en yoghurt
Ingrediënten
| bereidingstijd 30 min | 4-6 personen |
• 3 el olijfolie • 2 teentjes knoflook, geperst • 1/2 tl gemalen komijn • 1 tl gemalen koriander • 2 geroosterde paprika’s (pot), in stukjes • 500 g bietjes (vers of gekookt), in kleine blokjes • 1 aardappel, geschild in blokjes • 1 l groentebouillon • chilipoeder, naar smaak • 100 ml Griekse yoghurt • 4 takjes verse munt, blaadjes gescheurd
Bereiding:
Verhit de olie in een pan en bak de knoflook, komijn en koriander 2 minuten.
Schep de stukjes paprika, de blokjes biet en de blokjes aardappel in de pan bij de knoflook en bak 5 minuten mee.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken (of tot de bietjes gaar zijn) en pureer dan de soep.
Breng de soep op smaak met chilipeper. De soep mag een beetje pittig zijn. De yoghurt en de munt zorgen voor verkoeling.
Schenk de soep in kommen en serveer met een eetlepel yoghurt en stukjes munt.
Aangepast recept uit Elle Eten
Zeebaars met een salade van gegrilde venkel
Ingrediënten
| bereidingstijd 25 min | 4 personen |
• 2 venkelknollen, het loof apart • een klein bosje oregano of marjolein, alleen de blaadjes • het sap van ½ citroen • extra vierge olijfolie • 6 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt • 4 zeebaarsfilets met huid • 2 tl venkelzaad, fijngestampt • versgemalen peper en zout • stroperige balsamico-azijn
Bereiding:
Snijd de venkel in dunne plakken. Grill de plakken venkel op de grillpan en doe ze in een schaal. Breng op smaak met wat citroensap en olijfolie.
Leg de zeebaarsfilets met de velkant naar boven op een snijplank. Snijd 6 schuine inkepingen van ongeveer een halve centimeter in elke filet.
Bestrooi de filets met peper en zout en de venkelzaadjes. Smeer de filets in met wat olijfolie. Zo hechten de specerijen goed aan de vis.
Verhit een grote koekenpan en leg de filets er op de velkant in. Bak ze ongeveer 4 minuten op matig vuur. Als het vel knapperig is, draai ze dan om. Bak ze nog ongeveer 1 minuut.
Meng het venkelgroen, de zongedroogde tomaatjes en de oregano/marjolein met de gegrilde venkel. Leg de vis op de borden. Verdeel wat van de venkelsalade over de vis en besprenkel met wat balsamico-azijn.
Aangepast recept van Jamie Oliver
Prosecco Jelly met zomerfruit
Het idee bij deze Prosecco jellies is, dat je zowel de Prosecco, het fruit en de glaasjes goed koelt. Zo worden de belletjes van de Prosecco vastgehouden in de jelly, terwijl hij snel stolt. Als je een jelly eet, dan komen de belletjes vrij en prikkelen op je tong. Een onverwachte sensatie.
Ingrediënten
| bereidingstijd 15 min + opstijven | 8 personen |
• 200 g zomerfruit, een mix van bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bramen, rode bessen (vers of uit de diepvries), één soort naar keuze kan natuurlijk ook • 4 blaadjes gelatine • 140 g vlierbloesemsiroop (natuurwinkel) • 425 ml koude Prosecco
Bereiding:
Verdeel het fruit over 8 glaasjes. Zet de glaasje in de koelkast en laat ze goed koud worden.
Week de blaadjes gelatine een paar minuten in wat koud water. Knijp de blaadjes uit en doe ze samen met de siroop in een steelpan met dikke bodem.
Verwarm de siroop al roerend op laag vuur totdat de gelatine is opgelost (je kan dit ook au-bain Marie doen, maar dan moet je wat meer geduld hebben). Als je dit als nagerecht gaat eten, dan kun je nu 2 volle eetlepels suiker toevoegen.
Haal de gekoelde glaasjes en de gekoelde Prosecco uit de koelkast. Schenk de Prosecco bij de vlierbloesemsiroop. Dit gaat waarschijnlijk schuimen. Verdeel de Prosecco met siroop over de glaasje met fruit. Duw fruit dat gaat drijven een beetje naar beneden met je vinger.
Zet de glaasjes in de koelkast en laat ze opstijven. Wanneer je de jellies serveert, kun je ze storten op een bordje of direct uit het glaasje eten.
Bron: Jamie Oliver
Crème brûlee met ananascarpaccio en munt
Hiervoor heb ik éénmaal dit recept gemaakt en verdeeld over 12 ramequins (50 ml). Deze kleine bakjes kunnen 30 minuten in de oven in plaats van 45 minuten. Geserveerd met heel dun gesneden verse ananas met daaroverheen muntsuiker. Hak hiervoor een klein bosje munt heel fijn en vermeng met 2 el suiker.
Hoi Lieve Maaike,
Leuk om de recepten al zo snel na te kunnen lezen. Ik kan niet wachten tot eind februari, het water loopt me weer in de mond. We bellen deze week. xxxxxxxxxxxxxx Joce
Heyhey!
Dat heb je snel gedaan zeg; de hele rimram op je site zetten! ‘t Was weer heerlijk en heb ook dit jaar weer onzettend gelachen.
Dikke kuzz!
P.S. leuk dat die mannetjes van de Hanos zo hun best voor ons deden, alleen een beetje jammer van die ene verdwenen zeebaarsfilet… 🙂
Ja dat blijft een groot mysterie.
En oh ja, als iemand nog aanvulling heeft op de recepten dan hoor ik dat graag. Ik heb niet overal met mijn neus bovenop gestaan, dus het kan zijn dat ik bepaalde dingen verkeerd heb opgeschreven.