Met Halloween net achter de rug en mijn trip naar Amerika voor de deur, lijkt het mij wel een goed moment om eens iets met pompoen te maken. Ik bedoel dan met winterpompoen.
Pompoen behoort tot de komkommerfamilie waartoe bijvoorbeeld ook de meloenen behoren. Pompoenen worden al sinds 6000 v Chr. geteeld in beide Amerika’s. Ze werden gebruikt om te eten, maar ook als schaal of fles. In de 16e eeuw kwam de pompoen naar Europa. Er zijn zomerpompoenen en winterpompoenen. Een bekende zomerpompoen is de courgette.
In Nederland zie je meestal drie soorten winterpompoen. De enorme reuzepomoen, de flespompoen en de hokkaidopompoen. De reuzepompoen is groot en vaak geribbeld. Op de markt en bij de groenteboer kun je vaak stukken van deze pompoen kopen. Een hele reuzepompoen weegt gemiddeld rond de 20 kg, maar de allerzwaarste weegt wel 250 kg. De schil van deze pompoen kun je niet eten. De flespompoen oftewel de butternut squash lijkt een beetje op een grote peer met een gladde crèmekleurige schil. De flespompoen heeft een nootachtige smaak. Van deze pompoen kun je de schil wel eten. Ik rooster deze pompoen (in vieren gesneden) in de oven bestrooid met korianderzaad, peper, zout en olijfolie. Als de pompoen gaar is scheur ik hem in stukken en maak er een salade van samen met pecorino, rucola en parmaham. De hokkaidopompoen is een oranje (groen komt ook voor) ronde pompoen van 1 -1,25 kg. Deze pompoen is afkomstig uit Japan. Ook van deze pompoen kun je de schil eten. Ik gebruik deze pompoen vaak om soep van te maken. Hij heeft een mooie oranje kleur en volle smaak. Het handzame formaat vind ik ook wel prettig. Een hele pompoen blijft erg lang goed (rond de 15 °C bewaren in een droge ruimte). Snijd je hem aan dan is de pompoen maar enkele dagen houdbaar.
Dit weekend heb ik een hokkaidopompoen gekocht op de markt en ik heb er twee gerechten mee bereid. Pittige pompoensoep en ravioli met pompoen en geitenkaas. De pompoensoep heb ik zelf bedacht. In de koelkast had ik nog mascarpone liggen. Je kunt ook wat room gebruiken. Al gaat de zoete smaak van de mascarpone wel goed samen met de zoete smaak van de pompoen. De kruiden en specerijen kun je uiteraard ook variëren.
Ik ga een ander keer uitgebreid uitleggen hoe je pastadeeg en ravioli maakt. Ik geef nu het ‘kort-door-de-bocht’ recept. Mocht je nog niet eerder ravioli gemaakt hebben, dan is op het internet genoeg hierover te vinden. Ik heb de helft van de hoeveelheid ravioli gemaakt, maar voor het gemak zet ik hier het recept voor 4 personen neer.
Pittige pompoensoep
Ingrediënten
| Bereidingstijd 25 min | 4 personen |
• 1 ui, gesnipperd • 2 teentjes knoflook, fijngesneden • 1/2 hokkaidopompoen, geschild en in blokjes • 1 volle tl garam massala • 1 tl gedroogde tijm • 2 groente bouillonblokjes • 500 ml water • 1 volle el mascarpone
Bereiding:
Fruit de ui en de knoflook in een beetje olie. Voeg de blokjes pompoen toe en fruit nog 1 minuut mee. Strooi de garam massala en de tijm over de pompoen en verwarm nog 1 minuut mee. Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook. Als het kookt voeg dan de bouillonblokjes toe. Laat de soep ongeveer 15 minuten koken totdat de pompoen zacht is.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Je hebt nu een gladde soep. Voeg de mascarpone toe en zet de staafmixer nog heel even aan om de mascarpone goed te laten mengen. Verwarm de soep nog even en proef of de soep op smaak is. Voeg anders nog wat peper en zout toe. Deze soep is lekker met naanbrood.
Ravioli met pompoen en geitenkaas
Ingrediënten
| Bereidingstijd 60 min | 4 personen |
• vers pastadeeg gemaakt van 3 eieren en 300 g pastabloem • 1 hokkaidopompoen • 3 el korianderzaad • 1 gedroogd pepertje • 3 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt • 200 g zachte geitenkaas (zonder korst, bijvoorbeeld Bettine naturel of President Fromage de Chevre 45+) • 3 el gedroogde oregano • 3 el roomboter • Parmezaanse kaas • 10 basilicumblaadjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng de bloem met de eieren en kneed tot een soepel deeg. Leg het deeg in de koelkast.
Wrijf in een vijzel het korianderzaad en het pepertje fijn. Schil de pompoen (dit kan met de dunschiller) en halveer hem. Schep de pitten eruit en leg de pitten aan de kant. Rasp de pompoen en meng de geraspte pompoen met het specerijenmengsel, 3 el olijfolie en de rozemarijn. Spreid de geraspte pompoen uit over een bakblik en zet 30 minuten in de oven. De pompoen droogt hierdoor iets uit, daardoor wordt de vulling voor de ravioli niet te nat. Ook wordt de pompoen heerlijk zoet en gaar.
Neem ongeveer 3 el pompoenpitten. Maak ze schoon (gewoon met je vingers de oranje prut eraf plukken) en hak deze grof. Leg de geitenkaas in een ovenvast schaaltje. Strooi de oregano erover. Druk de grofgehakte pompoenpitten er in en besprenkel met een beetje olijfolie. Haal het bakblik met de pompoen uit de oven en laat iets afkoelen. Zet de geitenkaas in de oven en bak in 20 minuten goudbruin en knapperig.
Breng de pompoen verder op smaak met wat zout en peper. De vulling voor de ravioli is nu klaar. Haal het pastadeeg uit de koelkast en rol met de pastamachine uit tot gewenste dikte. Gebruik een raviolivorm of leg hoopjes vulling op het deeg en maak hier ravioli van. Kook de ravioli 3 tot 4 minuten.
Verwarm een anti-aanbakkoekenpan op het vuur en laat de boter hier in smelten tot hij begint te schuimen. Voeg de pasta toe aan de schuimende boter en schud de koekenpan goed zodat alle ravioli’s met boter bedekt worden. Verdeel de ravioli op vier borden. Rasp er wat Parmezaanse kaas over, strooi de in reepjes gesneden basilicum erover en verkruimel tot slot de geitenkaas over de ravioli.
En ja Es, deze foto ziet er weer niet zo smakelijk uit. In het voorjaar weer 🙂 Of Sinterklaas moet mij gunstig gezind zijn.
Ik vind het er heel smakelijk uit zien! Krijg honger….
Het lijkt me ook echt een recept voor jou. Heb jij nog leuke dingen? Of nog te druk met klussen?
Ik zie ook geen problemen met de foto hoor.. Je moest eens zien wat ík af en toe vastleg… Ziet er soms uit als voedsel dat al eens geconsumeerd is geweest… Hahaha!
Maaik, wat ook heel lekker is (heb ik laatst in 11 gegeten): Pompoenravioli. Wow! En dat hoor je mij niet vaak zeggen.. Kom je al weer bijna terug trouwens? Vind het nou wel weer leuk geweest 🙂
Dag Maaike, leuke recepten, maar ook een vraag: de pompoenpitten van de hokkaido hebben een wittige schil. Haal je die eraf? Zo ja- hoe dan? Eerst roosteren, of zo? En weet je of in de schil ook voedingsstoffen zitten, of zitten die alleen in de pit?
groeten
mary
Hoi Mary,
Ik haal de schil er niet af, maar hak de hele pitten fijn. De pitten kunnen soms wel een klein beetje taai zijn, maar door het roosteren worden ze knapperig(er). Als je dat niet lekker lijkt, kun je ook pompoenpitten uit een zakje gebruiken. Of de pitten zelf pellen, maar dat is heel veel werk. Qua voedingswaarde, ik heb geen idee. Ik heb even gegoogled en kan zo snel niets vinden. Waarschijnlijk zitten er wel veel vezels in.
Groeten,
Maaike