Soms heb ik zin in iets hartigs en romigs. Iets in de categorie ‘troostvoedsel’. Dat je na een lange dag werken en nog een paar uur werk voor de boeg snel op tafel hebt. Pasta carbonara voldoet volledig aan dit profiel. De fluwelige saus heeft een fantastisch structuur en de stukjes knapperige bacon zorgen voor wat bite. Eigenlijk hoort er ook nog een glaasje lekkere rode wijn bij, maar ik houd het nu maar even bij een espresso na de maaltijd.
Ingrediënten:
|Bereidingstijd 20 min | 4 personen |
• 450 g linguini of penne of spaghetti • 12 plakjes bacon of pancetta • 100 ml room • 5 eierdooiers • 125 g Parmezaanse kaas, geraspt • vers gemalen zwarte peper
Bereiding:
Kook de pasta gaar in ruim kokend water. Bak ondertussen de plakjes bacon/pancetta knapperig in een beetje olie. Laat uitlekken op een keukenpapiertje en verdeel in stukjes.
Klop de eierdooiers los met de slagroom, de helft van de geraspte Parmezaanse kaas en wat versgemalen zwarte peper. Voeg de bacon toe aan het eiermengsel.
Giet de pasta af en meng de pasta gelijk met het eiermengsel. Roer dit goed door. Het ei stolt nu een beetje door de warmte van de pasta, maar doordat je het niet meer verwarmd blijft de saus fluwelig en romig en wordt het geen roerei. Strooi voor het serveren nog wat extra geraspte Parmezaan over de pasta en maal er nog wat extra zwarte peper over. Lekker met een simpele groene salade.
Lekker, he!
(Maar een echte carbonara heeft geen room… 😉 )
Dat wist ik niet. Ik heb er ook nog niet echt in verdiept. Toch ook ‘de Zilveren lepel’ maar aanschaffen. Het is wel een lekker recept dit. Misschien een nieuwe titel verzinnen?
Ik had me beter moeten verdiepen in jouw site. Daar ligt het antwoord.
http://www.makaja.nl/blog/2007/09/spaghetti-carbonara.html
Ach, sommige dingen kwam ik ook pas achter, nadat ik onder andere via Wikipedia en wat italiaanse sites, de oorspronkelijke recepten had gevonden. Hetzelfde geldt voor de Bolognese saus. Die is ook nogal anders dan wat wij vroeger als kind kregen voorgeschoteld… 🙂
Hoi Maaike,
Had nog gesneden kastanjechampignons in de koelkast; dit even gebakken met wat kerrypoeder en over de groene botersla gedaan met wat tomaatjes en fêta. Was lekker bij de spaghetti met kip in roomsaus. Je ziet Maaike je stimuleert me om met eten gewoon dingetjes uit te proberen. Bedankt. An (Ron vond het ook lekker 😉
De meningen lijken een beetje uiteen te lopen over de room-kwestie. in ‘Buonissimo’ van Ursula Ferrigno staat een recept met crême fraîche. Mijn andere Italiaanse kookboek vermeldt een recept zonder room, maar weer met boter.
Ook over de herkomst is verschil van mening. Volgens de een zijn het de Carbonari (kolenmannen) uit Umbië die het naar Rome brachten, volgens anderen is het genoemd naar een radicale 19e-eeuwse groep, de ‘Carbonari’.
Zo, dan nu maar eens wat inkopen doen om dit te gaan maken 🙂
Hoi Lieve maaike,
Vandaag gaan we proberen de pasta carbonara te maken.
Wens me succes, je hoort nog van me of het is gelukt.
xxx Joce
Succes!
Het vorige pasta Carbonara festijn was echt een feest.
Vanavond maar eens kijken of ik het nog in de vingers
heb. Ik kan niet wachten!!!!
Groetjes Joce
heei
ik vroeg aan me moeder of ik mocht koken ze zij natuurlijk ik wist al wat ik ging koken en zocht dus naar pasta carbonara ik vond er veel maar deze leek mij toch het lekkerst
vriendelijke groet yara schouten 🙂
heei
ik vroeg aan me moeder of ik mocht koken ze zij natuurlijk ik wist al wat ik ging koken en zocht dus naar pasta carbonara ik vond er veel maar deze leek mij toch het lekkerst
vriendelijke groet yara schouten
Hoi Maaike, Ik heb dit recept echt al 80x ingezet tijdens spontane etentjes. Zojuist heb ik heb ook toegevoegd aan een kookboek die we voor een collega’s aan het maken zijn. Bedankt dus voor de inspiratie!
Ondertussen ook druk aan het werk en lichtelijk in chaos, dus excuses voor de taalfouten die ik zojuist teruglees 😉