In mijn post over pruimenvla(ai) van een paar weken geleden, schreef ik al dat ik pruimenchutney had gemaakt. Het plaatsen van het recept heeft echter even op zich laten wachten.
De reden: chutney moet vier weken staan. Dit komt de smaak ten goede, maar er is ook nog een andere reden. De chutney moet je inkoken tot de ‘juiste’ dikte anders is de chutney niet lang houdbaar. Maar wat is nou de ‘juiste’ dikte? Tja, daar kom je dus achter door vier weken te wachten en maar te hopen dat er geen schimmel in je mooie potjes komt te staan. Mijn chutney heeft de test doorstaan! Eergister heb ik hem gegeten bij gegrilde worstjes van de barbecue en dat was lekker. Volgende keer maak ik hem alleen nog iets pittiger door er een beetje Spaanse peper aan toe te voegen of ik geef een flinke slinger aan de zwarte pepermolen.
Ingrediënten:
| bereidingstijd 1 1/2 – 2 uur | genoeg voor 4 potjes |
• 1 kg kwetsen (paarse kleine langwerpige pruimen, met wat steviger vruchtvlees dan pruimen) • 1/2 liter azijn • 4 flinke uien • 4 tenen knoflook • 4 theelepels gemberpoeder • 4 eetlepels bakgember • 1 theelepel gemalen kruidnagels • 2 theelepels kaneel • 100 gr rozijnen • 500 gr donkerbruine basterd suiker • zout
Bereiding:
Was de pruimen, verwijder de pitten en halveer ze (de pruimen dus en niet de pitten). Maak uien en knoflook schoon en snipper ze fijn. Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Roer goed en kook de massa in. Tot jamdikte ongeveer. Dit kan wel 1 – 2 uur duren. Hangt af van de hoeveelheid vocht in de pruimen. Giet de chutney warm in schone warme potjes*. Laat het zaakje eerst afkoelen voor je de potjes afsluit. Pas na 4 weken te consumeren.
* Gebruik weck- of jampotjes. Zet ze in de vaatwasser of kook de potjes en deksels schoon in kokend water met een schepje soda. Zet ze daarnaa op een theedoek. Het glas kan anders knappen als je de warme chutney in de potjes giet.
deze ga ik zeker proberen.. je hoort nog wel of ie gelukt is:)
grts
frieke
Hoi Frieke,
Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik moet zelf eigenlijk ook weer pruimenchutney maken, want ik ben door mijn voorraad heen.
Groetjes,
Maaike
Hoi Maaike nou hij staat in de kelder hoor.. dus fingers crossed afwachten… ik heb alleen in plaats van gewone azijn rode wijnazijn gebruikt en wel die peper er in gegooid… dat was toch iets te scherp.. afgeblust met kookroom.. wel goed door laten koken.. dus het moet goed gaan.. zo lang de potjes niet ontploffen heb ik geen schimmelvorming of bacterie groei denk ik maar…
wordt vervolgd..
grts
frieke
He Frieke,
Jammer van die peper. Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben om kookroom te gebruiken. Ben benieuwd hoe dat uitpakt. Heb jij daar al eerder ervaring mee opgedaan?
ja, alleen niet in chutney… je kunt ook yoghurt gebruiken of sour cream… wel zorgen dat je goed mengt… bij yoghurt en sour cream de pan van het vuur halen.. anders krijg je schifting, na het mengen kan hij wel weer op het vuur.. bij kookroom kan je gewoon toevoegen..
je kunt net zoveel toevoegen als je zelf genoeg vindt.. kwestie van proeven..
grts
frieke
even via mijn laptob dus met een ander email account… ik heb de potten opgemaakt en raad eens: prima gelukt!! zoet zuur en pittig.. wat wil ik nog meer.. geen schimmelvorming en erg lekker. Zoals gewoonlijk moet mijn man iets wat hij niet kent niet.. dara hebben ze zelfs een gezegde van gemaakt….. maar mijn dochters hebben allebei een potje mee..zij en hun mannen vonden het lekker.. de kookroom heeft goed gewerkt…
grts
frieke
Goed om te horen!
Is het echt nodig om de chutney 4 wk te laten staan? Ik was eigenlijk van plan alles in te vriezen!
Dag Marita,
Als het invriest, dan hoef je het geen vier weken te laten staan. Het gaat erom dat het niet bederft. Dat voorkomt de vriezer natuurlijk ook. Ik heb geen ervaring met het invriezen van chutney. Als je schone potjes gebruikt, dan heb ik tot nu toe ook geen problemen gehad met bederf.
Groeten,
Maaike
Chutney van pruimen gemaakt vandaag. Maar weet niet goed of ik het lang genoeg heb ingekookt… potjes tot de nok gevuld, gesloten en op z’n kop weggezet. Zie dan wel een enkele luchtbel boven komen drijven…
Hoe lang zou die chutney goed moeten blijven? Gesloten in de kelder in het donker c.q. geopend in de koelkast?
De chutney zou maanden goed moeten blijven. In ieder geval 6 maanden, misschien zelfs wel langer. Geopend hangt het er vooral vanaf of je een schone lepel gebruikt. Je komt er vanzelf achter als hij dan niet meer goed is, want je krijgt dan schimmelvorming.
waarom moet je de pruimenchutney een maand laten staan, voordat je dit kan eten??
Je kunt hem eerder eten. Alleen wordt de smaak nog beter als je hem even laat staan. En die maand is vooral bedoeld om te zien of de chutney goed is ingemaakt, dus niet bederft.
Hoi Maaike,
Moet je het schilletje van de pruimen eerst verwijderen voor je de pruimen gaat koken?
Ik hoor het graag!
Nee, dat hoeft niet. Je kunt de schilletjes gewoon laten zitten.
Succes.
Als je de kokend hete jam of wat dan ook in de potjes giet dan is het beste om de potjes tot de rand te vullen.
Daarna goed af te sluiten en 5 minuten op zijn kop te zetten.
Wanneer je ze daarna weer rechtop zet trekken de potjes vacuüm tijdens het afkoelen en zijn ze heel lang houdbaar.
Je kan dit zien als het deksel een klein beetje een deukje heeft bovenop.