Deze salade komt uit het boek van Nigella Lawson ‘Voor altijd zomer’. Als de zomer niet meewerkt qua weer, dan helpt zomers eten soms een beetje. Dit is wat Nigella zegt over dit gerecht:
“De korreligheid van peulvruchten die je op kamertemperatuur eet heeft iets wat me direct doet denken aan eindeloze zalige nazomerdiners. Als je wilt kun je met dit recept naar hartelust variëren. Wil je in plaats van geitenkaas liever fêta gebruiken? Mij best. Koriander in plaats van munt? Prima. Laat als je wilt de zoete, zachte paprika’s achterwege, doe er verse gehakte tomaten bij als dat je aanspreekt. Ik doe er niet moeilijk over en dat moet jij ook niet doen. Er is echter één ding dat je absoluut wel moet doen: je moet goede authentieke Le Puy-linzen gebruiken, geen andere soorten[…]. De echte komen uit Frankrijk en hebben op de verpakking altijd een keurmerk: ik wil niet zeggen dat andere soorten minder lekker zijn, maar die worden tijdens het koken vaak papperig en zijn daardoor niet geschikt voor deze salade, die wat van zijn aantrekkelijkheid verliest als hij slobberig wordt.”
Ik kan me hier volledig bij aansluiten. Enige nadeel is dat Le Puy-linzen wel wat duurder zijn. Over twee weken maar eens in een Franse supermarche kijken of ik ze goedkoop kan inslaan.
Dit recept is voor 6 personen. Ik maak dit meestal voor mezelf en ga dan uit van 75 g geitenkaas en 75-100g linzen pp. Tijdens het koken van de linzen gooi ik dan nog wel gewoon een hele ui en 2 tenen knoflook in het water. Je hoeft de knoflook en ui trouwens niet te pellen. De marinade van de geitenkaas pas ik ook iets aan. Doe dit gewoon naar smaak en eigen inzicht.
Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2-4 personen |
• 275 g zachte geitenkaas • 1 citroen • 8 el olijfolie extra vierge • 1 tl gedroogde munt • 500 g Le Puy-linzen • 1 ui, doormidden gesneden • 3 tot 4 tenen knoflook • 1 el chili-olie (of gewoon veel zwarte peper of een beetje chilipoeder) • (grof) zout • 1 potje van 325 g gegrilde paprika in olie • paar blaadjes verse munt
Bereiding:
Verkruimel de geitenkaas en marineer die in het sap en de geraspte schil van een halve citroen, de helft van de olijfolie en de gedroogde munt. (Ikzelf roer altijd alles door elkaar.)
Doe de linzen met de ui, de tenen knoflook en de chili-olie in een grote pan water. Kook ze ongeveer 25 minuten of tot ze zacht zijn – begin na ongeveer 18 minuten met testen – en laat ze uitlekken.
Giet de rest van de olie over de warme linzen, bestrooi ze met zout en doe het sap en de schil van de andere halve citroen erbij. Laat de paprika’s uitlekken, snijd ze kleiner en meng door de linzen. Wanneer de salade op kamertemperatuur is kun je de gemarineerde geitenkaas erbij doen en de zaak bestrooien met gehakte verse munt.
Erg lekker recept!