Je hoort altijd dat je minstens twee keer in de week (vette) vis moet eten. Aan de andere kant hoor je dat de zeeën steeds meer overbevist worden. Geweekte vis lijkt dan een goede oplossing, maar gekweekte vis schijnt echter weer veel antibiotica te bevatten. Dus eigenlijk kan je het nooit goed doen als consument. Moeilijk, moeilijk. En om nou aan de visoliecapsules te gaan…. Gelukkig is er zoiets als de VISwijzer. Hierin wordt uitgelegd welke soorten vis bedreigd zijn en welke vis op een duurzame manier gevangen wordt. Tonijn is eigenlijk uit den boze, behalve als hij via de ‘pole and line’-methode wordt gevangen. Dit betekent dat men gebruik maakt van levend aas voor het vangen van de tonijn. Als de vissersboot eenmaal in een school tonijn belandt, dan wordt de één na de andere tonijn opgehaald met een gewone hengel. Hierdoor is er geen sprake van ‘bijvangst’.
Op de markt in Groningen weten ze alleen te vertellen dat de tonijn ‘wildvangst’ (dus niet gekweekt) is en niet op welke manier de vis gevangen is. Dan probeer ik een bewuste consument te zijn en dan kan niemand mij vertellen waar de vis vandaan komt. Ik kwam op internet ook het volgende artikel tegen over het tekort aan tonijn in Japan en de consequenties hiervan voor de sushi. Nooit meer tonijn sashimi kunnen eten is wel een naar vooruitzicht! Ik hoop dat ze snel wat doen aan het visbeleid én niet alleen zodat ik tonijn kan blijven eten. Haring mag gelukkig wel!
Toch een recept met tonijn. Als je duurzame gevangen tonijn kan vinden dan is het gerecht nog lekkerder (dan heb je geen last van je geweten). Arbeidsintensief, maar wel erg lekker!
Ingrediënten:
| bereidingstijd 40 minuten | 2 personen |
• 300 g kleine nieuwe aardappelen • 100 g haricots verts (dunne sperziebonen) • 3 eieren • 2 kropjes Little Gem (of ander soort sla) • 5 el extra virgine olijfolie • 200 g cherrytomaatjes, gehalveerd • 2 el balsamico azijn • klein handje basilicumblaadjes • 325 g tonijnsteak • sap van 1/2 citroen
Voor de olijvendressing: • 50 g zwarte olijven • 5 gemarineerde ansjovis (het liefst op azijn, als je alleen zoute kan vinden, gebruik er dan 1 à 2) • 1 teentje knoflook • sap van 1/2 citroen • 4 el olijfolie • 1 el balsamico azijn
Bereiding:
Maak eerst de olijvendressing. Doe de olijven, ansjovis en knoflook in een vijzel (of gebruik de staafmixer) en wrijf/hak totdat je een grove pasta hebt. Roer de olijfolie, balsamico en het citroensap door de olijvenpasta. Zet de dressing tot gebruik aan de kant.
Kook de aardappeltjes in 15 minuten gaar. Giet ze af en zet aan de kant. Kook de boontjes in kokend water in 4-5 minuten gaar. Ze moeten wel nog een klein beetje knapperig zijn. Spoel de boontjes af met koud water om het kookproces te stoppen. Kook de eieren 7 1/2 minuut. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd de Little Gem in parten.
Halveer de aardappels en verwarm 2 el olijfolie in koekenpan. Leg de aardappels met het snijvlak naar beneden in de pan. Bak ze 4 minuten op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Schud de aardappels dan rond in de koekenpan om ze aan alle kanten te laten bruinen. Voeg de tomaatjes toe en bak die 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper. Giet er 1 el balsamico overheen, zet het vuur uit en strooi de basilicumblaadjes over de aardappels.
Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Draai het vuur naar middelhoog en verwarm 1 el olijfolie. Kruid de tonijnsteak goed met zout en peper. Bak de tonijn 4 minuten aan één kant. Laat de tonijn tijdens deze 4 minuten onaangeroerd. Draai de tonijn om en bak nog 4 minuten aan de andere kant. De tonijn is nu rood/medium. Afhankelijk van de dikte of je voorkeur kan je de tonijn iets langer bakken.
Voor het serveren. Roer de overgebleven 2 el olijfolie samen met de citroensap in een klein kommetje. Haal de Little Gem even door deze dressing. (Of hussel door de slasoort die je gekozen hebt.) Schep een lepel olijvendressing op de bodem van de borden. Verdeel de tomaten en aardappels erover. Leg hier een stapeltje boontjes bovenop. Verdeel de tonijn in tweeën en leg op de boontjes. Leg de sla aan de randen en leg er halve eieren tussen. Schep nog wat olijvendressing op ieder ei. De dressing die dan nog over is, kun je op tafel zetten en bijvoorbeeld nog over de tonijn scheppen. Erg lekker.