Ik ben gek op mosterd. Alle soorten heb ik in huis. Scherpe Groninger mosterd, Engelse mosterd, Creamy mustard, Dijon mosterd en van die lekkere grove mosterd met pitjes. Vorig weekend zag ik bij mijn favoriete zaterdagochtendprogramma ‘Saturday Kitchen’ van de bbc dat je ook zelf mosterd kan maken. Dat heb ik toen meteen maar gedaan! Zie de foto voor het resultaat.
Voor de mosterd
• 50 g geel mosterdzaad • 50 g zwart mosterdzaad • 75 g licht bruine basterdsuiker • 2 tl piment snufje gemalen kaneel • 1 tl grof zout • 1 tl zwarte peperkorrels • 1 tl paprikapoeder • 1/2 tl ketoembar • 125 ml rode wijnazijn • 3 el stout (bier) of bijvoorbeeld sinaasappelsap. Je kunt ook overal de helft van nemen natuurlijk.
Meng alle droge ingerdienten in een food processor (staafmixer of vijzel kan ook) en mix tot dat het mosterdzaad een beetje gemalen is. Voeg de rode wijnazijn al roerend toe. Voeg tenslotte de stout toe en roer nog even kort. Doe de mosterd vervolgens in een schoon steriel potje en zet in de koelkast. Na een paar uur is de mosterd dikker geworden en kun je hem eten.
De volgende keer ga ik een beetje experimenteren met verschillende smaakcombinaties, want alles is mogelijk.
een beetje sinaasappel likeur door de mosterd doen…..en de mosterd iets zoets meegeven….dat smaakt perfect..
herman van den hooff
fermento wijnmakerij
stiens
stoutbier kan overgens ook prima(ik brouw het namelijk zelf) dus prima voor de mosterd te gebruiken.
(om zelf bier etc. te maken: de site: brouwmarkt in almere….die hebben van alles in in huis om dingen zelf te maken
herman van den hooff
fermento wijnmakerij
stiens
@Herman Stoutbier, ook een goed idee. Wordt de mosterd daar niet iets bitterder van?
zelfbrouwen),en dat kan prima….om die bitterheid weg te krijgen,even wat aanzoeten,zodat er een goede smaakconfercie ontstaat,en dan ben je er.
Voor het zelfmaken van b.v stoutbieren kan je terecht bij brouwmarkt Almere….kijk daar maar eens rond
Herman van den hooff,RINSJE Romein
Stiens
0588432331
Voor als je vragen hebt